Νίκος Κοτζιάς: Η Τουρκία είναι σε φάση αλαζονείας και ανασφάλειας

«Η ελληνική διπλωματία, χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος καθώς και των δικαιωμάτων των Ελλήνων αξιωματικών».

Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Documento.

Σχολιάζοντας δε τις ανησυχίες για ένα «ατύχημα», αναφέρει πως πρέπει να μένουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε ένα λάθος να μην εξελιχθεί σε θερμότερο επεισόδιο.

«Καταγράφουμε τις προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας σε βάρος μας όσο και σε βάρος τρίτων, όπως η επέμβασή της στη Συρία και στο Ιράκ, η κατάρριψη ρωσικού αεροπλάνου, οι πολύχρονες κρατήσεις Γερμανών υπηκόων, η διάθεση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ» εξηγεί ο κ. Κοτζιάς και προσθέτει:

«Καλούμε την Τουρκία να μην προσπαθήσει από μια τέτοια κατάσταση να δημιουργήσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός και μια παρατεταμένη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι «κάθε μέρα που περνά είναι μια μέρα παραπάνω στη συνέχιση μιας προκλητικής κίνησης της Τουρκίας- κίνησης, που προς το παρόν αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας χαμηλής έντασης κρίσης».

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την ανησυχία που εξέφρασε πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, για το ενδεχόμενο επεισοδίου μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι εδώ και τρία χρόνια υπογραμμίζει «προς κάθε πλευρά ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα ή και λάθος.

«Πρέπει κανείς να έχει ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας ώστε να μη μετεξελιχθεί αυτό το λάθος σε θερμότερο επεισόδιο».

«Όπως έχω εξηγήσει» αναφέρει «η νευρικότητα της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις κάθε άλλο παρά ειρηνικές και ορθολογικές.

»Όταν ο διπλανός σου περνά περίοδο με ισχυρά τα αισθήματα της κρίσης αλαζονείας και αίσθησης ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει σε συνδυασμό με φόβο και αισθήματα ανασφάλειας, εσύ πρέπει να είσαι πολύ μετρημένος».

Αυτό, καταλήγει «δεν είναι αδυναμία, αλλά στάση ισχυρής ευθύνης και υπευθυνότητας».

 

 

πηγή:  www.tribune.gr

21 Γενικά 3 Σήμερα