Πώς μπορεί ένας γονιός να κάνει το παιδί του επιθετικό

Μπορεί ένας γονιός με τη δική του συμπεριφορά να κάνει το παιδί του επιθετικό; Κι όμως, η υπερβολική επιθετικότητα ενός παιδιού πιθανόν να οφείλεται όχι στους φίλους ή στην ιδιοσυγκρασία του αλλά στο πώς ο γονιός αντιδρά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι γονείς αποτελούν πρότυπα και ότι τα παιδιά αντιγράφουν κάθε τους κίνηση.

Είναι οι ίδιοι επιθετικοί. Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά και τις πράξεις των γονιών. Μάλιστα υπάρχουν έντονοι τσακωμοί ανάμεσα στο ζευγάρι αρκούν για να δημιουργήσουν τέτοια ένταση που θα μεταφραστεί σε επιθετική συμπεριφορά.

Δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες του παιδιού. Η κούραση, η πείνα και η πιεστική καθημερινότητα μπορεί να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα και επιθετικότητα από την πλευρά του παιδιού. Επομένως πριν χαρακτηρίσετε τη συμπεριφορά του ανάρμοστη σκεφτείτε αν έχετε καλύψει όλες του τις ανάγκες.

Μήπως είστε υπερβολικά υπερπροστατευτικοί; Αν διαρκώς λέτε μη και όχι στο παιδί, τότε και εκείνο είναι πιθανό να αντιδράσει υπερβολικά και με επιθετικότητα.

Μήπως δεν κοινωνικοποιείται αρκετά; Αν η κοινωνικοποίηση ενός παιδιού είναι ελλιπής, και δεν ξέρει πώς πρέπει να παίζει με άλλα παιδιά είναι λογικό να νιώθει «έξω από τα νερά του» όταν του δοθεί η ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί.

Ποια είναι τα πρότυπά του;
Φυσικά και είναι δυνατόν να αποφευχθεί η επαφή ενός παιδιού με τα βίαια παιχνίδια των συμμαθητών του, ή με βίαιες σκηνές στην τηλεόραση, όμως το ζήτημα είναι και τι είδους πρότυπα έχει γενικότερα στην οικογένεια ώστε να υπάρχει μια ισορροπία.

πηγή: http://mother.gr

90 Γενικά 3 Σήμερα