«Σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι Ελλάδα και Ρωσία», τονίζουν Μάρδας –Σοκολόφ

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας μετά την 9η Σύνοδο τηςΜεικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Σότσι, κατέγραψαν ο υφυπουργός Εξωτερικών,Δημήτρης Μάρδας και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαξίμ Σοκολόφ.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Ρωσία παραμένουν σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι, διαπίστωσαν την επίτευξη αξιόλογης προόδου στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των μεταφορών, τηςδιαπεριφερειακής συνεργασίας, του τουρισμού, καθώς και τον τομέα της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής  τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, εξήραν τις πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που χρονολογούνται σε περισσότερα από 1.000 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέτασαν τους τομείς προτεραιότητας της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και τα προβλήματα που καθυστερούν την υλοποίησή τους. Ακόμη, επεξεργάστηκαν κοινές θέσεις για την ενίσχυση των ελληνορωσικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της γεωλογικής έρευνας, τον αγροτικό τομέα, τον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, τηςδιαπεριφερειακής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχύνουν τις ενέργειες για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου της διμερούς συνεργασίας και να προετοιμαστούν για την υπογραφή μίας σειράς διμερών συμφωνιών.

Επιπρόσθετα, εξετάστηκε η δυνατότηταπραγματοποίησης, τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, της 10ης Συνόδου της ΜΔΕ για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, η οποία ανήκει στις βασικές εκδηλώσεις του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Εκτός από τη συνάντηση με τον κ. Μάρδα, ο Ρώσος υπουργός είχε συνομιλίες με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο, Σπίρτζη, στη διάρκεια των οποίων συζήτησαν τα επίκαιρα θέματα της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών.

πηγή: www.altsantiri.gr

132 Γενικά 3 Σήμερα